WINTERBANDEN IS DIT NU ECHT NODIG!!

Winterbanden is dit nu echt nodig!!

 

Verkeersprofessor Johan De Mol roept op om winterbanden te verplichten, en ook de VAB was vandaag duidelijk: “Ga de baan niet op zonder winterbanden”. En toch zijn er nog veel mensen die twijfelen aan het nut ervan. Maar hoe zit het nu: zijn winterbanden echt nuttig? En zo ja, welke kan je dan het best kopen?

Wat maakt een winterband ‘winters’?

“Het grootste verschil vind je in de hardheid van de gebruikte rubbers”, vertelt Steve Mestdagh, verantwoordelijke voor de bandentests van Test-Aankoop. “De mix van verschillende rubbers in een winterband is zachter dan die in een zomerband of een zogenaamde vierseizoenenband. Op die manier blijft een winterband zacht genoeg bij lage temperaturen om genoeg grip te behouden op het wegdek. Ook qua profiel zijn ze anders. Ze hebben andere groeven en een specifieke lamellenstructuur – de lange dunne groeven op een band – die beter presteert bij sneeuw of ijzel.”

“In ons Belgisch klimaat haal je geen voordeel uit winterbanden”, klinkt het vaak. Klopt dat?

Experts zijn het erover eens: een winterband presteert beter vanaf een buitentemperatuur van minder dan 7 graden, zelfs als er geen neerslag is gevallen. Volgens het KMI werden de afgelopen 365 dagen in Ukkel 60 dagen gemeten met een maximale luchttemperatuur van 7 graden, zuidelijker in ons land zijn dat zelfs 80 dagen. Wie veel de baan op moet, ziet zijn setje winterbanden wel degelijk renderen.

Hoe groot is het verschil met een gewone band?

“Het staat buiten kijf dat winterbanden beter presteren in winterse omstandigheden”, vertelt Steve Mestdagh. “Een band is steeds een compromis tussen verschillende kenmerken. Zo kan een fabrikant inzetten op pakweg de ‘remafstand op droog wegdek’, maar dat gaat dan weer ten koste van de levensduur. Het is al moeilijk om een band te maken die aan alle eisen van de winter voldoet, laat staan dat je er een kan maken die alle seizoenen top is.”

Bij winterbanden van goede kwaliteit kan het verschil in remafstand met zomerbanden op een ijzige ondergrond spectaculair oplopen, zo blijkt uit tests. Volgens VAB is je remafstand met een snelheid van 50 km/u op ‘verharde sneeuw’ maar liefst 37 meter langer met zomerbanden dan met winterbanden.

Lees verder op http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171212_03238660

Bron: Nieuwsblad 13/12/2017

Spread the love