Mondmasker verplicht in de garages vanaf zaterdag 11 juli 2020

mondmasker 2020

Winkelen kan vanaf zaterdag 11 juli niet meer zonder mondmasker. Ook in bioscopen, tijdens voorstellingen en in musea wordt een mondkapje verplicht. Daarmee wordt een maandenlange discussie over de (on)zin van mondmaskers plots beslecht. “Je voelde het momentum groeien, en nu was de tijd rijp”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Eerst was het compleet overbodig om een mondmasker te dragen, daarna was het een aanbeveling en nu is het toch een verplichting geworden. Donderdagavond heeft het Overlegcomité, met daarin de vertegenwoordigers van de verschillende regeringen in ons land, beslist om het dragen van een mondmasker te verplichten in winkels, winkelcentra, bioscopen, gebedshuizen, musea en bibliotheken.

Nu was dat enkel zo op het openbaar vervoer of bij het uitoefenen van een contactberoep, zoals kappers. De lijst kan nog veranderen, afhankelijk van de epidemiologische situatie in ons land. De horeca staat er niet op en dat zal ook zo blijven aangezien het bijzonder lastig is om te eten met een mondkapje op.

Druk groeide

De beslissing komt als een verrassing omdat die pas volgende week werd verwacht. Al hing ze al even in de lucht. De voorbije dagen werd de druk vanuit de wetenschappelijke wereld langzaam opgevoerd om zo’n verplichting in te voeren. De WHO, de Hoge Gezondheidsraad, virologen op nationale televisie: allemaal hamerden ze op de noodzaak van een verplichting.

“Voortschrijdend inzicht”, noemt viroloog Marc Van Ranst het, terwijl in de publieke opinie het idee heerst dat de politiek een bocht van 180 graden heeft gemaakt. Volgens premier Sophie Wilmès (MR) is daar niets van aan en heeft het Overlegcomité altijd het advies van de GEES gevolgd. “Het klopt dat we in ons vorige advies het dragen van een mondmasker in winkels sterk aanbevolen”, zegt Van Ranst. “We hadden gedacht dat zo’n aanbeveling zou volstaan. Niet dus. Je voelde het momentum groeien en nu was de tijd rijp. Er is steeds meer bewijs dat het coronavirus zich kan verspreiden via kleine deeltjes die in de lucht zweven. Mondmaskers zorgen voor minder van die druppeltjes en verminderen dus de virale lading in slecht verluchte ruimtes. Het duurde even vooraleer iedereen overtuigd was, maar nu is het dus zover.”

Overtreders gestraft

Vraag is wie de verplichting zal controleren en wat de gevolgen zijn voor wie dat niet doet. Wilmès benadrukt dat overtreders een strafrechtelijke sanctie riskeren. Wie nu het samenscholingsverbod met de voeten treedt, riskeert een boete van 250 euro. Winkels die de regels herhaaldelijk aan hun laars lappen zullen hun deuren moeten sluiten.

Bron: Nieuwsblad 

Spread the love
admin corona 2020