4 op 10 Belgen rijden hele jaar op zomerbanden

40 procent van de Belgen rijdt het hele jaar op zomerbanden. Niet omdat ze vinden dat winterbanden niet nodig zijn, wel omdat ze die te duur vinden.

88 procent van de ondervraagde Belgen zegt het nut van winterbanden in te zien, blijkt uit een enquête van bandenproducent Bridgestone. Maar dat is blijkbaar niet voldoende om ook effectief de banden te wisselen. Nochtans raden onafhankelijke verkeersveiligheidsinstanties als de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en Vias winterbanden aan.

Vergelijken met het buitenland is moeilijk: in Nederland liggen de cijfers van de enquête gelijklopend, maar in landen als Oostenrijk en Tsjechië zijn winterbanden gewoonweg verplicht. Ook in verschillende Duitse regio’s is dat bij winterse omstandigheden het geval. Vierseizoensbanden volstaan daar niet.

Opvallend: in winterse omstandigheden gebeuren in België minder ernstige ongevallen, maar de kans op blikschade is wel groter. Winterbanden zijn door hun diepere groeven beter geschikt om bij regenweer te rijden, maar bij hogere temperaturen slijten ze sneller. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde en Vias raden aan om ook mét winterbanden voorzichtig te rijden in winterweer.

Bron: Nieuwsblad 06/11/2019 Klik hier

Klik ook hier voor meer informatie over uw banden tijdens de winter en de zomer.

Spread the love
admin Autowereld