ELEKTRONICA ZORGT STEEDS VAKER VOOR AUTOPECH
De toegenomen elektronica in je auto zorgt er steeds vaker voor dat je met pech aan de kant van de weg staat. Vooral de batterij zorgt voor problemen. Dat ontdekt de Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC in zijn pechstatistieken.
In 2018 zorgde volgens ADAC de elektronica in auto’s voor 52,1 procent van de pechoproepen die de Duitse mobiliteitsorganisatie binnenkreeg. 42 procent daarvan had alleen met de batterij te maken. In 1998 zorgden elektronicaproblemen amper voor 31,3 procent van de pechgevallen. Volgens ADAC komt dat omdat een auto steeds meer elektrische besturingssystemen en verbruikers heeft, die veel van het batterijmanagement vragen.
Motortechniek verbeterd
Het aantal pechoproepen voor problemen met het motormanagement is dan weer sterk afgenomen. Zaken als injectie, sensoren en ontsteking veroorzaakten in 1998 nog 32,5 procent van de pechgevallen, terwijl dat afgelopen jaar amper nog in 19 procent van de gevallen voorkwam. Dat komt omdat de motortechniek de afgelopen twintig jaar sterk is verbeterd, zegt ADAC.
BMW blijkt betrouwbaar
In 2018 bleken vooral verschillende modeljaren van de BMW 1-Reeks en 3-Reeks betrouwbaar, net als de BMW 2-Reeks, 4-Reeks, X1 en de Mitsubishi Colt. Onderaan de tabel staat de Ford S-Max van modeljaar 2009: daarvan moesten gemiddeld 113 eigenaars per 1.000 S-Max-modellen naar ADAC bellen. Ook de Nissan Qashqai van bouwjaar 2015 en 2016 blijkt met 30 en 40 pannes per 1.000 Qashqais hoger te scoren dan gemiddeld.
Nog weinig elektrische auto’s
Elektrische auto’s komen op de Duitse wegen nog niet zo vaak voor, zegt ADAC. Zij zijn dus maar gering vertegenwoordigd in de pechstatistieken. In 2018 moest ADAC 400 keer uitrukken voor pech met een elektrische auto.
De gedetailleerde resultaten van verschillende bouwjaren voor meer dan 120 modellen vind je (in het Duits) op de website van ADAC.
Bron Vroom: https://www.vroom.be/nl/nieuws/elektronica-zorgt-steeds-vaker-voor-autopech-21662
Duits onderzoek: diesel is beter voor milieu dan elektrisch
Duits onderzoek: diesel is beter voor milieu dan elektrisch
Elektrische auto’s zijn alleen op papier beter voor milieu. In werkelijkheid vertegenwoordigen ze per kilometer een hogere CO2-uitstoot dan dieselvoertuigen. Dat is de conclusie van een studie van de universiteit van Keulen onder leiding van fysicaprofessor Christoph Buchal.
Accu’s zijn vervuilend
Dat een accu van een elektrische auto, niet bepaald klimaatvriendelijk is, weten we intussen. Los van ethische problemen die te maken hebben met het winnen van die zeldzame grondstoffen, gebeurt het ook zelden op een ecologische manier.
De studie gebruikt de Tesla Model 3 als toetssteen. Die heeft één van de efficiëntste accu’s en elektrische aandrijfsystemen op de markt. Maar daar vertegenwoordigt de batterij alleen nog altijd een CO2-uitstoot van 11 à 15 ton. Bij een levensduur van 10 jaar voor de accu en een gemiddelde afstand van 15.000 kilometer per jaar, betekent dat al 73 tot 98 gram CO2 per kilometer. Wanneer ook nog de Duitse elektriciteitsmix in rekening gebracht wordt, belast een elektrische auto het klimaat 11 to 28 procent meer dan een modern dieselvoertuig, staat in de studie te lezen.
Wat is de échte CO2-uitstoot?
Wordt het elektriciteitsverbruik verrekend, dan stoot die Tesla in werkelijkheid tussen 156 en 181 gram CO2 per kilometer uit. Dat is merkbaar meer dan een dieselwagen van dezelfde afmetingen.
De studie is ook ongemeen scherp voor de Europese politiek. Die beschouwen elektrische wagens als zero-emissievoertuigen, en negeren compleet dat de stroom eerst opgewerkt moet worden. De onderzoekers beschouwen de voorgeschreven CO2-norm die Europa vanaf 2030 zal opleggen als ‘onrealistisch’. De drempel van 59 gram per kilometer komt overeen met een verbruik van 2,2 liter diesel of 2,6 liter benzine per 100km.
Liever een auto op aardgas
De aangekondigde grenswaarden verplichten autobouwers om een aanzienlijk deel van hun toekomstige verkopen in elektrische auto’s te realiseren. Maar, zo concludeert de universsiteitsstudie, dat zou net slechter zijn voor het milieu. De wetenschappers suggereren dat het klimaat vooral gebaat zou zijn met een omschakeling naar methaan of aardgas. “Daarvan is de CO2-uitstoot nog een derde lager dan bij een dieselmotor”, klinkt het.
Elektrische wagen zorgt voor hogere CO2-uitstoot dan dieselwagen
Elektrische auto’s verlichten enkel op papier de Duitse klimaatbalans. In werkelijkheid zorgen ze voor een hogere CO2-uitstoot dan dieselwagens. Dat blijkt uit een studie van Christoph Buchal, fysicaprofessor in Keulen. Wanneer de CO2-uitstoot bij de productie van de batterijen en de Duitse elektriciteitsmix in rekening gebracht worden, belast een elektrische auto het klimaat met 11 tot 28 procent meer dan een dieselwagen, klinkt het in de studie, die vandaag door het Ifo-instituut in München vrijgegeven werd.
Voor de winning en verwerking van lithium, kobalt en mangaan voor de batterijen is veel energie nodig. Een batterij voor een Tesla Model 3 belast het klimaat met 11 tot 15 ton CO2. Bij een levensduur van tien jaar voor de batterij en een jaarlijks gebruik van 15.000 kilometer, betekent dat al 73 tot 98 gram CO2 per kilometer, berekenden de wetenschappers Buchal, Hans-Dieter Karl en Hans-Werner Sinn.
Daarbij komt vervolgens de CO2-emissie voor de elektriciteit. In werkelijkheid stoot de Tesla dan tussen 156 en 181 gram CO2 per kilometer uit, en daarmee duidelijk meer dan een vergelijkbare dieselwagen van bijvoorbeeld de Duitse luxewagenbouwer Mercedes.
Dat de Europese politiek elektrische wagens als zero-emissievoertuigen beschouwt, wordt door de onderzoekers dan ook bekritiseerd. De vanaf 2030 voorgeschreven CO2-grenswaarde van 59 gram per kilometer zou overeenkomen met een verbruik van 2,2 liter diesel of 2,6 liter benzine per 100 kilometer en is volgens de wetenschappers “ingenieurtechnisch onrealistisch”.
Door die nieuwe grenswaarden moeten autobouwers voortaan een groot deel van hun auto’s met elektrische aandrijving verkopen. “Voor het klimaat zou het echter beter zijn om met methaan (aardgas) aangedreven verbrandingsmotoren in te zetten. De CO2-uitstoot daarvan is nog een derde lager dan die van een dieselmotor”, aldus de wetenschappers.
Bron: Msn com